Pod naszym patronatem

Kulinarny Konkurs Mistrzów Karpia z Doliny Baryczy! To prawdziwa podróż przez smaki regionu

Kulinarny Konkurs Mistrzów Karpia z Doliny Baryczy! To prawdziwa podróż przez smaki regionu

Listopad w Dolinie Baryczy zapowiada się wyjątkowo smakowicie! Podczas tegorocznych Dni Karpia 2025 na wszystkich smakoszy czekają prawdziwe rybne uczty. Listopad upłynie tu pod znakiem kuchni regionalnej, aromatycznych potraw i kulinarnej rywalizacji.

Przed nami 10 Kolacji Rybnych - wyjątkowych spotkań z kuchnią opartą na lokalnych produktach, gdzie króluje oczywiście KARP. Dla tych, którzy chcą spróbować jeszcze więcej, przygotowano Talerze Rybnych Rozmaitości - specjalne menu degustacyjne serwowane w restauracjach Doliny Baryczy.

Nowością tegorocznej edycji będzie konkurs „Mistrzowie Karpia z Doliny Baryczy” - kulinarne święto łączące tradycję z nowoczesnością. Restauracje z regionu zaprezentują swoje autorskie interpretacje dań z karpia, a goście będą mogli spróbować ich na miejscu i... zostać jurorami!

Listopad w Dolinie Baryczy będzie więc miesiącem smaków, zapachów i inspiracji. Będzie smacznie, rybnie i regionalnie - tak, jak tylko tutaj potrafimy.

 

Mistrzowie Karpia z Doliny Baryczy

Przez cały listopad, 7. regionalnych restauracji serwować będzie specjalne, konkursowe dania z karpia. Każda restauracja przygotowała jedno wyjątkowe danie, którego nie znajdziemy w ich standardowym menu. Wszystkie potrawy łączy jedno – karp pochodzący wyłącznie z lokalnych Gospodarstw Rybackich Doliny Baryczy, a także produkty od lokalnych dostawców.

Wśród propozycji znajdziemy takie specjały jak:

1. Pieczony filet z karpia w sosie kasztanowym (Gospoda 8 Ryb),

2. Burger z chrupiącym karpiem, rukolą i sosem cytrynowo-kolendrowym (Restauracja Hubertówka),

3. Zupa Karpiowa Antoniego Radziwiłła (Restauracja Lido),

4. Filet z karpia zapiekany z rydzami w śmietanie podany z pure ziemniaczano-chrzanowym z chipsami z brukselki (Nasza Karczma),

5. Mus z wędzonego Karpia milickiego i pieczonej dyni Hokkaido podany z rzemieślniczym pieczywem (Ptasia Osada Joachimówka),

6. Karp milicki w jesiennym sosie śmietanowym w towarzystwie puree ziemniaczanego (Karczma Rybna Ruda Żmigrodzka),

7. Gołąbki z farszem karpiowym w sosie z grzybów z Doliny Baryczy (Restauracja „W Starym Młynie”).

 

Każdy może zostać jurorem!

W tym konkursie każdy gość restauracji może zostać jurorem. Każdy, kto zamówi danie konkursowe, otrzymuje od kelnera bilet z indywidualnym kodem, który umożliwia oddanie głosu online na stronie www.sklep.barycz.pl. W ankiecie ocenia się m.in. smak i zapach dania, sposób podania, pochodzenie składników oraz kreatywność kucharza.

To nie tylko zabawa, ale też realny wpływ na wybór zwycięzcy konkursu, bo to właśnie opinie gości zdecydują, kto zdobędzie tytuł Mistrza Karpia Doliny Baryczy 2025. Dodatkowo każdy głosujący może odebrać nagrodę.

 

Promocja dziedzictwa kulinarnego

Organizatorem i koordynatorem konkursu jest Stowarzyszenie PARTNERSTWO dla Doliny Baryczy, które od lat promuje lokalną gastronomię, rybactwo i ideę krótkich łańcuchów dostaw. Jak podkreślają organizatorzy, konkurs to nie tylko rywalizacja, ale też forma wspólnej promocji Doliny Baryczy jako regionu o bogatych tradycjach kulinarnych i wyjątkowych walorach przyrodniczych.

- Chcemy, aby Dolina Baryczy była rozpoznawalna nie tylko z pięknych stawów i natury, ale także z unikalnych smaków. Karp z naszych gospodarstw to produkt najwyższej jakości, który zasługuje na mistrzowską oprawę - mówi zespół koordynatora projektu.

Wszystkie restauracje i dania biorące udział w konkursie można znaleźć na stronie: www.dnkarpia.barycz.pl. Głosując na potrawę można wybrać nagrody. W konkursie będą też niespodzianki. Obserwuj profile na Facebooku (Dni Karpia w Dolinie Baryczy) i Instagramie (@dnikarpia) - już wkrótce wystartuje wyjątkowy #KarpChallenge.

 





Zobacz także


Czytaj również

iKalisz.pl reklamy
WALBET ROZDRAŻEW

iKalisz.pl reklamy
PIOTROWSCY - MAXSERWIS KROTOSZYN

iKalisz.pl reklamy
eriko mobilny żuraw

iKalisz.pl reklamy
POLUB NAS NA FACEBOOKU