iKalisz.pl reklamy
Porady

Mulisty smak karpia. Jak się go pozbyć?

W większości naszych domów, na wigilijnych stołach, tradycyjnie zagości karp. Niestety, często można w nim wyczuć przykry, mulisty smak. Jak się go pozbyć?

 

Z pomocą przychodzą przepisy naszych babć. Oto niektóre z nich:

 

  • Moczenie w mleku: karpia włożyć do miski i zalać go mlekiem. Po kilku godzinach wyjąć kawałki z zalewy, doprawić i smażyć.
  • Plastry cebuli: kilka godzin przed smażeniem kawałki karpia obłożyć plastrami cebuli. Cebulę później wyrzucić.
  • Sok z cytryny: karpia polać sokiem z cytryny, odczekać kilka godzin, usmażyć.
  • Wrzątek: polać skórę wrzątkiem i skrobać ją nożem (brzydka, mulista warstwa powinna zostać z łatwością usunięta).
  • Woda z solą: zalać karpia zimną wodą z solą, wstawić na 2 godziny do lodówki.





Tworzenie stron i sklepów internetowych - internetka.pl

Czytaj również

eriko mobilny żuraw
Praca
POLUB NAS NA FACEBOOKU