iKalisz.pl reklamy
rotator reklamuj się w gazecie internetowej iKalisz.pl
rotator reklamuj się w gazecie internetowej iKalisz.pl


Autopromocja - Masz temat? Napisz list do naszej redakcji!

Informacje z pierwszej ręki z policji i straży pożarnej w Kaliszu.

PARTNERZY - Fundacja Legalna Kultura

PARTNERZY - Zespół wyścigowy KM RACING TEAM

Tematy artykułów ważne dla rolników i mieszkańców wsi w powiatu kaliskiego.

Znajdziecie tutaj bardzo ciekawe oferty na temat pracy w lokalnych firmach powiatu kaliskiego.



iPomagamy - wspieraj naszą zakładkę aktywnie
Zdrowie

Oleje tłoczone na zimno. Prosto z Ostrowa Wielkopolskiego

2021-01-19 07:20:35

Tłuszcze pełnią istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Według Norm żywienia dla populacji polskiej tłuszcz u osób dorosłych powinien stanowić 20–35% energii diety, z czego udział nasyconych kwasów tłuszczowych (masło, smalec, śmietana, czerwone mięso) powinien być tak niski, jak jest to możliwe.

Natomiast według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego, zaleca się, aby udział nasyconych kwasów tłuszczowych stanowił nie więcej niż 10% energii całodziennej diety, a w przypadku hipercholesterolemii – mniej niż 7%. Dlatego szczególnie ważne jest pokrycie zapotrzebowania na tłuszcz produktami bogatymi w nienasycone kwasy tłuszczowe. Do takich produktów zaliczamy oleje roślinne.

 

Tłoczenie oleju na zimno

Coraz bardziej powszechną metodą produkcji oleju jest tłoczenie na zimno. Prosty proces oraz ekologiczność tego rozwiązania przyczyniły się do jego popularności. Pozyskiwanie olejów tą metodą oparte jest na stosowaniu procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie bez udziału wysokiej temperatury. Oczyszczanie oleju następuje poprzez proces naturalnej sedymentacji. Taki proces produkcji zapobiega zniszczeniu ważnych dla wartości odżywczej oleju substancji zawartych w surowcu. Zachowanie niskiej temperatury podczas produkcji oleju zapobiega utlenianiu tłuszczów, zmianom profilu kwasów tłuszczowych i zmniejszeniu stabilności oksydatywnej wytłoczonych olejów. Oleje tłoczone na zimno charakteryzuje delikatny zapach, typowy dla poszczególnych gatunków roślin.

 

Oleje roślinne - zdrowie w ciemnym szkle

Oleje roślinne dzięki zawartości związków czynnych takich jak estry, tokoferole, sterole roślinne karoteny i polifenole zaliczane są do żywności funkcjonalnej. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, prym wiedzie tutaj olej lniany i rzepakowy, obniżają poziom cholesterolu całkowitego, oraz LDL czyli „złego”. W kilku badaniach stwierdzono możliwe działanie przeciwnowotworowe kwasów tłuszczowych omega 3 (zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty). Ostatnie badania sugerują też, że kwasy te spowalniają starzenie się komórek. Spożycie kwasów tłuszczowych omega 3 wpływa również na obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi oraz zmniejsza ryzyko wtórnych i pierwotnych zawałów serca.

Olej z czarnuszki zwany złotem faraonów  sprawdzi się przy wsparciu odporności, alergiach, AZS. Dodatkowo działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwpasożytniczo.

Olej z wiesiołka jest doskonałym remedium na kobiece sprawy od PMS, poprzez PCOS i endometriozę, kończąc na menopauzie. Olej słonecznikowy jest bogactwem witaminy E, przyczyni się więc do poprawy kondycji naszej skóry. W ajurwedzie stosowany do płukania ust olejem.

Olej z ostropestu jest genialnym wsparciem wątroby i dróg żółciowych. Będzie pomocny również w problemach skórnych takich jak łuszczyca i egzema. Olej z pestek dyni, subtelny w smaku sprawdzi się przy wsparciu w chorobach prostaty i miażdżycy.

Olej z ogórecznika dzięki zawartości kwasów GLA wykazuje silnie leczniczy wpływ na wszelkie stany zapalne, a także ogólny stan zdrowia i kondycję organizmu, a także sprawność działania naturalnych mechanizmów ograniczających procesy starzenia.

Olej konopny będzie wspierał odporność, układ sercowo-naczyniowy oraz mózg. Oleje roślinne warto wprowadzać do diety niemowlaków wraz z rozpoczęciem rozszerzania diety. Idealnym na początek będzie olej lniany i rzepakowy. Po 12 miesięcy życia można wprowadzać olej z czarnuszki, pamiętając, że podstawą diety jest jej różnorodność.

Oleje oczywiście stosujemy na zimno (do sałatek, koktajli, musów, puree lub prosto z łyżeczki).

Więcej o zastosowaniu i dawkowaniu olejów na dole strony.

 

Jaki olej wybrać?

Jeżeli chcesz mieć pewność że olej zawiera jak najwięcej kwasów tłuszczowych omega 3, omega 6, polifenoli, fitosteroli, witaminy E oraz związków bioaktywnych przy wyborze zwróć uwagę aby był:

  • Tłoczony po Twoim zamówieniu – nienasycone kwasy tłuszczowe nie są trwałe. Czas wpływa na ich niekorzyść, prowadząc do utlenienia.
  • Tłoczony metodą na zimno.
  • Niefiltrowany.
  • Nierafinowany - rafinacja wydłuża trwałość, niestety kosztem wartości odżywczych.
  • Nowo powstała tłocznia w naszym mieście.

Od niedawna w Ostrowie Wielkopolskim działa przydomowa tłocznia oleju, w której w procesie tłoczenia na zimno, z wielką starannością i pasją odbywa się produkcja olejów roślinnych. Właściciele postanowili tłoczyć oleje samodzielnie, bo jak mówią: choć oferta olejów jest bardzo duża trudno znaleźć olej dobrej jakości i dobrze przechowywany. Podstawą jest ciemna butelka i lodówka. Z olejem jest jak ze zwykłą bułką - podsumowuje małżonka właściciela, z zawodu dietetyk kliniczny. - Można kupić pszenną na spulchniaczach lub żytnią na zakwasie - tym i tym się najesz, masz wybór w jakości i finalnie zdrowiu.  Olej tłoczony jest wyłącznie z atestowanych ziaren od zaufanych dostawców. Dzięki temu znane jest pochodzenie ziarna, jest gwarancja, że spełnia wszelkie normy – jest wolne choćby od pestycydów, metali ciężkich i bakterii. Maszyna uruchamiana jest dopiero po zamówieniu klienta, olej nie leżakuje na półkach czekając na kupca. Po wytłoczeniu następuje naturalna sedymentacja i rozlanie do butelek z ciemnego szkła.

Zamówienie można odebrać osobiście w siedzibie przy ulicy Zębcowskiej 39o w Ostrowie Wielkopolskim. Oczywiście tłocznia uruchomiła już wysyłkę na terenie całego kraju.

Zamówienia można dokonać także poprzez stronę internetową:

www.olejeodfranciszka.pl,

 

Dzwoniąc na numer:

535 308 344 lub 732 322 800

 

lub poprzez

 


Ciekawostki o olejach, zastosowanie, dawkowanie

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze.
Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon. Olej z czarnuszki cechuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe, nefro i hepatochronne, antyoksydacyjne oraz
przeciwnowotworowe. Dzięki działaniu immunomodulującemu znakomicie nadaje się do budowania i wzmacniania odporności jako składnik codziennej diety. Jest doskonałym składnikiem diety, który wspomaga leczenie astmy, AZS, cukrzycy, działa protekcyjnie na żołądek, drogi żółciowe i wątrobę.
Ma zastosowanie w kosmetyce dzięki właściwością przeciwłupieżowym, wspomagająco przy trądziku
i atopowym zapaleniu skóry.
Niewskazany dla kobiet w ciąży i dzieci poniżej 1 r.ż.
Dawkowanie:
  • dzieci powyżej 1 . r.ż. do 3. r.ż. 1/4 łyżeczki dziennie
  • dzieci powyżej 3 . r.ż. do 6. r.ż. 1/2 łyżeczki dziennie
  • dzieci powyżej 6 . r.ż. oraz dorośli łyżeczka dziennie
 
Olej lniany
W naszej diecie stosunek kwasów omega 6 do omega 3 wynosi przeciętnie 30:1. Idealnie aby wynosił 4:1. Ta nadmierna dysproporcja relacji kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 leży u podłoża większości chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca i otyłość. I tutaj z wybawienie przychodzi do nas olej lniany, który stanowi niezastąpione źródło suplementacji kwasami omega-3. W odniesieniu do innych olejów dostępnych na rynku olej lniany wyróżnia się największą zawartością kwasów omega-3 oraz bardzo wysoką zawartością kwasów nienasyconych w odniesieniu do pozostałych składników.
W składzie oleju lnianego znajdują się następujące kwasy tłuszczowe:
  • 57% – kwas α-linolenowy (omega-3)
  • 18% – jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-6)
  • 16% – wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • 9% – nasycone kwasy tłuszczowe.
Co mówią badania naukowe?
  • Poprawia profil lipidowy zwiększając ilość dobrego cholesterolu, zmniejszając złego.
  • Zmniejsza ciśnienie krwi w granicach 3-6%.
  • Poprawia nawodnienie skóry, zmniejsza jej nadwrażliwość i szorstkość.
  • Poprawia gojenie się ran u osób ze stopą cukrzycową.
  • Zmniejsza stężenie insuliny we krwi.
  • Poprawia insulinowrażliwość.
  • Zmniejsza stany zapalne w organizmie.
  • Pomocny w leczeniu zaparć.
Idealny do kanapek, sałatek, koktajli, twarogu i owsianek. W badaniach naukowych stosowane są dawki od 5 do 30 ml oleju dziennie.
 
Olej z ostropestu
Dzięki zawartości sylimaryny cechuje go przede wszystkim działanie przeciwzapalne oraz regenerujące komórki wątroby. Wykazuje silne działanie żółciotwórcze i żółciopędne. Idealnie sprawdzi się w profilaktyce chorób wątroby, w profilaktyce zapalenia dróg moczowych i woreczka żółciowego. Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, a także kolkom i wzdęciom. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego lipidogramu. Reguluje wypróżnienia. Stabilizuje poziom cukru we krwi, wspomagając terapię w cukrzycy typu II. Warto również wspomnieć o jego właściwościach oczyszczających i odtruwających organizm.
Zastosowanie: można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie.
Zastosowanie profilaktyczne: 3 razy dziennie po 1 łyżeczce na około 30 min przed posiłkiem lub jako dodatek do potraw na zimno. Stosowany zewnętrznie: przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń, odleżyn. Zalecany przy egzemie, łuszczycy i pękającej skórze.
Nie jest polecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dzieci poniżej 12 roku życia.
 
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy charakteryzuje się wyjątkowo korzystną proporcją kwasów tłuszczowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią blisko 90% jego zawartości. Co ważne, olej rzepakowy odznacza się perfekcyjnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3 (2:1). Jest on cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zawiera sterole roślinne, obniżające poziom cholesterolu. Polecany jak jako składnik odżywczej, dobrze zbilansowanej diety. W szczególności w prewencji chorób sercowo- naczyniowych.
Olej rzepakowy można również wykorzystać do pielęgnacji. Sprawdzi się jako składnik domowych maseczek do twarzy i włosów, można go również używać do demakijażu. Może stanowić bazę do domowego peelingu czy dodatek do kąpieli.
 
Olej z wiesiołka
Olejowi z wiesiołka przypisuje się właściwości regulujące równowagę hormonalną u kobiet. Najczęściej przytacza się tutaj 3 możliwe mechanizmy działania. Pierwszym jest zawartość kwasu gamma linolenowego, który bierze udział w produkcji prostaglandyn, regulujących wiele procesów w organizmie. Drugim jest działanie silnie przeciwzapalne, a trzecim poprawa nawilżenia u ukrwienia błon śluzowych oraz skóry. Dodatkowo dzięki zawartości fitosteroli olej z wiesiołka będzie poprawiał lipidogram.
Olej z wiesiołka będzie działał korzystnie przy:
  • Nieregularnych i bolesnych miesiączkach.
  • Silnym PMS.
  • PCOS, problemach z płodnością.
  • Problemach skórnych (trądzik, AZS, łuszczyca).
  • Jednostkach chorobowych z rozregulowaną gospodarką hormonalną.
  • W trakcie menopauzy.
 
Olej z ogórecznika
Ceniony głównie ze względu na kojące działanie i pozytywny wpływ na błony śluzowe jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit. Łagodzi symptomy reumatoidalnego zapalenia stawów. Przynosi ulgę przy atopowym zapaleniu skóry oraz łagodzi objawy astmy. Zmniejsza PMS oraz dolegliwości związane z menopauzą, wspomaga terapię nowotworową, pracę układu krążenia zapobiegając miażdżycy oraz wzmacnia układ odpornościowy. Olej z ogórecznika lekarskiego bogaty jest w NNKT – głównie kwasy omega 6 w tym 18-22 g cennego kwasu gamma-linolenowego (GLA).
Dorosłym zaleca się spożywanie 1 łyżeczki oleju z ogórecznika dziennie, dzieciom1/2 łyżeczki. Można go dodawać do ulubionych potraw (ma delikatny, lekko orzechowy smak). Do stosowania wyłącznie na zimno.
 
Olej słonecznikowy
Nierafinowany olej słonecznikowy tłoczony na zimno z nieprażonych nasion słonecznika. Jest źródłem witaminy E, beta karotenu, lecytyny i kwasów Omega 6 i 9 . Wzmacnia układ odpornościowy oraz krwionośny, reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga przemianę materii, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia jakość nasienia. Oczyszcza organizm z toksyn. Doskonale nadaje się do ajurwedyjskiej metody ssania oleju.
Olej słonecznikowy można stosować również zewnętrznie. Ten naturalny produkt idealnie sprawdza się w roli kosmetyku do twarzy, ciała i włosów. Nie zawiera żadnych konserwantów, barwników, aromatów, sztucznych dodatków.
Jako, że w oleju słonecznikowym przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 6, przy stosunkowo małej ilości kwasów omega 3, najlepiej łączyć go z olejem rzepakowym czy lnianym.
Najlepiej stosować go na zimno dodając do surówek, sałatek czy też tworzyć z niego dressingi. Idealny do zrobienia domowego majonezu lub moczenie w nim pieczywa.

Zamów reklamę w gazecie internetowej iKalisz.pl


Źródło: *Artykuł sponsorowany


SMOK AUDIO


Autopromocja - Informator Budowlany - Artykuły, porady, ciekawostki

Autopromocja - Informator Ślubny - Organizacja, tradycje, porady


Informacje na temat edukacji w Kaliszu i okolicy.

Informacje na temat wydarzeń kulturalnych w Kaliszu i okolicy.



iKalisz.pl reklamy POLUB NAS NA FACEBOOKU - ikalisz.pl