Idealne śniadanie powinno być bogate w białko, błonnik, zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone.
Warto postawić na pełnoziarniste pieczywo, jajka, jogurty naturalne, owoce oraz orzechy. Produkty te są źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości, oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i wchłaniane do krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi.
Unikaj dosładzanych produktów wysokoprzetworzonych, które mogą powodować szybki wzrost cukru we krwi, a potem jego spadek.
Połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych (czyli np. płatki owsiane z jogurtem) sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm białka znajdującego się w zbożach. Polecanym dodatkiem do śniadania są również orzechy, pestki dyni, słonecznika czy siemię lniane.
Dlaczego odpowiednie śniadanie jest takie ważne?
Śniadanie dostarcza nam energii na początek dnia. Wspomaga metabolizm oraz reguluje poziom cukru we krwi. Wspiera funkcje mózgu i koncentrację. Zapobiega podjadaniu. Poprawia nastrój.



















